news!!!
Vand clapari diferite marimi si modele, inclusiv o pereche pt. schi de tura.

miercuri, 16 martie 2011

Oasa-Cindrel-Canaia-Paltinis

12-13 martie 2011, tura vietzii :)

Vineri 11 martie, in timp ce pe TV sunt stiri si imagini cu dezastrul provocat de cutremurul din Japonia, tsunami, axa pamantului s-a deplasat cu 10 cm... dar noi stim ca Cindrelul este tot acolo si ne asteapta, nika nu ne mai poate intoarce din drum “traseul nu se modifica”, am planuit aceasta tura si am vb. atat de mult incat cred ca nimic nu ne mai putea schimba decizia, maine pornim!!! Cu un ochi pe TV si cu celalalt pe rucsac, indes bine in el toate cele necesare pt. o tura de 2 zile Oasa-Cindrel-Canaia-Paltinis.
track-ul
Sambata dimineata reusim sa pornim cu masina din Alba in jur de ora 7.30 si ajungem la Cabana Oasa in jur de ora 9. Aici intram la cabana sa bem un ceai/cafea si sa anuntam tura la care urma sa pornim. Prima surpriza... la cabana Oasa era un grup destul de numeros de Polonezi, care practicau "sportul cu snowmobile" cred ca erau peste 20 de motoare, ne aratam f indignati si intrebam la cabana de cand sunt in zona, pe unde au umblat si cand scapam de ei. Aflam ca tocmai au fost cu o zi inainte pe traseul pe care urma sa mergem si noi si ca azi vor sa mearga in M. Lotrului.
Cabana Oasa
Pe jumatate rasuflam usurati ca macar nu o sa fie pe traseul nostru, le uram sa ramana fara combustibil in varful muntelui si sa plece cat mai repede din Romania. In fine, au inceput sa porneasca motoarele pe acolo, sa faca tumbe, ne uitam la ei prin gazele lasate de esapamente si le mai uram o data numai de "bine". Ne intrebam daca avem legislatia necesara care sa le interzica sa mearga pe unde vor si in orice conditii...??? promitem ca o sa studiem problema.
Trecem de acest episod mai putin placut, ne punem echipamentul pe noi, ne mai cantarim o data rucsacii din priviri cat sunt de grei si in jur de ora 9.30-10 o luam usor pe “Drumul Turistilor”. Traseul este marcat imediat in apropierea cabanei Oasa situata la cota 1270 m, pe partea stanga pe sensul de urcare a DN 67C te intampina un indicator "Spre vf. Cindrel 4-5 ore" si un marcaj de creasta banda rosie.
alooo...la stanga va rog!
Vremea este buna cateva grade cu minus, soare si timp frumos asa ca hai sa-i dam bataie, subsemnatul, Cipri, Tibi si Catalina. Intram in padure, zapada destul de putina care era ravasita de snowmobilele polonezilor care se mai aleg cu o urare de “bine” din partea noastra. In prima faza avem de urcat prin padure cca o ora jumate pana spre varful Oasa Mare 1731 m, o urcare destul de sustinuta dar suntem la inceput si nu avem probleme. Zapada este tot mai mare si asta ne bucura, ne apropiem de vf. Oasa Mare unde facem o pauza si mancam ceva. De aici urcarea devine mult mai usoara si iesim din padure destul de repede.
Vorba unui prieten: tot inante"
Aici intampinam prima problema, soare, cald si zapada care incepe se se lipeasca de foci ne da dureri de cap, ce facem? Tibi zice sa nu le dam jos sa mai inaintam un pic si vedem ce si cum si bine am facut ca apoi nu am mai avut probleme. La iesire din padure in golul alpin tragem un chiuit de bucurie, facem niste poze si da-i bataie.
Urme pe zapada
Mergem pana ce ajungem la prima stana care este pe stanga in directia noastra de urcare. Eu aici ma opresc sa-mi trag sufletul si-mi dau seama ca rucsacul este cam greu. Tibi si Catalina avanseaza destul de bine si intra din nou intr-o zona impadurita unde era mai racoare. Cipri ma asteapta pana ce eu reconfigurez traseul ;) si apoi o luam si noi spre zona impadurita unde avem iarasi surpriza ca zapada se prindea de foci si incepe o discutie care sincer pe mine ma avantaja pt. ca ne opream mai des si fiecare avea de dat cate o explicatie de ce in padure la umbra se lipeste zapada si in gol alpin la soare nu se prinde de foci. Eu aveam o explicatie dar o las pt. mine si ma bucuram de fiecare pauza.
Stana Domnilor

Iesim din padure relativ destul de repede si de aici tot pe creasta prin soare pana la asfintit. La iesire din padure zarim ceva mai sus si mai la dreapta Stana Domnilor. Eu raman tot mai des in urma mi se parea prea greu rucsacul dar nu ma las, Cipri ma intreaba: iti pare rau si te caiesti??? Nuuu, strang din dinti si ma gandesc ca pauzele lungi si dese... dar trebuia sa ajungem pana pe seara la Cindrel si apoi sa ne adapostim la Refugiul Canaia. Urcam, urcam si privelistea este tot mai frumoasa, mai facem o pauza pentru lectia de geografie: in spare avem vf. lu Patru si Sureanu, la stanga (sud) Magura Jinarilor in dreapta Soarele :) si M. Lotrului iar mai la dreapta se zarea Parangul.
Sureanu-Carpa
Mai halim ceva pe fuga, aplic un plasture la piciorul stang pt. ca simteam ca ma freaca putin claparul, ne mai uitam pe GPS sa vedem ce mai zice si o luam din loc pe “Drumul Turistilor”. Ne apropiem de Vf. Serbota Mare unde eu raman la o distanta destul de mare de pluton. Ajuns pe varf, Tibi zice sa facem schimb de rucsaci pt. ca eu urcam tot mai greu si trebuia sa astepte dupa mine (nu sunt antrenat pt o tura asa de lunga dar nu ma las). De aici si pana pe vf. Cindrel mai facem cca 2 ore de mers destul de sustinut fara pauza. Soarele ne loveste din spate tot mai slab iar pe cand ajungem spre vf. Cindrel se ascunde definitiv pana a doua zi.
Pa, pe maine
Ajungem pe Cindrel 2244 m si ne intrebam unde este refugiul Canaia? eu le marturisesc ca pana pe Cindrel am mai fost dar de aici in colo nu mai cunosteam zona doar dupa harta. Se insereaza si de pe Cindrel o luam la vale spre Canaia, stiam ca tre sa fie undeva mai jos pe dreapta spre liziera padurii. Ne mai uitam pe harta, dar de aici GPS-ul tre sa-si faca meseria pt. ca ne-a prins seara si nu mai zaream mare lucru decat alte lumini de frontala undeva mai jos. Dar unde-i Canaia??? 
Baga Cipri, baga!
Mai mergem un pic si Tibi ne anunta ca a gasit un marcaj “spre Canaia 30 min”. Sincer ma asteptam sa ajungem mai repede la Canaia de pe vf. Cindrel dar am mai facut o ora jumate poate chiar doua. In fine la un moment dat zarim o lumina de frontala undeva mai jos si ne dam seama ca acolo tre sa fie Canaia. Mai aveam de coborat pe noapte si pe o crusta de gheata destul de dificil de schiat. Oricum decat sa urcam tot mai usor este la vale. Facem cateva viraje si ne mai oprim sa vedem pe unde s-o luam ca era noapte si doar ce vedeam la lumina frontalei. La un moment dat fac un viraj spre dreapta si apoi ma trezesc cu fata in zapada inghetata, ma ridic si-mi venea sa rad de unul singur, frontala s-a stins...ma gandeam ca s-a spart la impactul cu zapada, apas pe buton si ...se aprinde, apoi simt pe fata cum se topea zapada. Atunci vad ca pe mana stanga m-am zgariat in zapada inghetata si am sange, apoi si pe fata aceeasi problema si nu stiam, de unde? m-am lovit in frontala? m-am zgariat in zapada??? Dar nu am nicio problema, se intampla datorita faptului ca nu am blocat legaturile la coborare si am luat-o in freza :) Ma uit mai sus era Cipri si mai departe Tibi si Catalina (la refugiu am aflat ca si Cipri a patit aceeasi schema). Decid sa nu-i mai astept ca eram aproape de refugiu si o iau la vale. Ajung la refugiu si ma intalnesc cu cineva care era pe langa refugiu, de fapt scormonea in zapada ca sa ajunga la izvorul cu apa: salut ... salut, ce faci? Caut izvorul. Cati sunteti la refugiu? Doi, eu si cu un prieten dar mai este loc; Aha... te uiti te rog la fata mea de unde am sange pe fata??? Se uita si zice ca n-am nimic o mica zgarietura dar mana se pare ca sangera mai tare si cum am dat cu ea pe fata... aratam cam naspa. No bene, ms, hai ca ne vedem in refugiu si mai povestim acolo. Am intrat, era focul facut in soba si o atmosfera destul de primitoare. Ma salut si cu colegul lui schimbam cateva vorbe si ies afara sa vad ca trebuia sa apara Cipri si restul trupei. In final ne strangem toti la refugiu in jurul focului, scoatem primusul si da-i bataie, am facut si am baut la ceai ....cred ca doar in armata am mai baut atata ceai. Dupa ce ne hidratam bine ne punem si mancam pe rand, apoi facem distributia prin refugiu fiecare alege confortul dorit. Pe parcurs mai vine o trupa de 3-4 persoane care aveau cheia de la o camera a slvamontului, acolo conditii nenica, ne invita si pe noi dar eu si Cipri ramanem la priciurile din refugiu iar Tibi si Catalina trec in camera alaturata a salvamontului. Si incet, incet se lasa linistea, doar vantul de afara se mai auzea cara sufla in rafale.
Canaia
Dupa un somn “de veghe” dar macar nu mi-a fost frig, ma dezmortesc si simteam ca tre sa ies afara sa elimin ceaiul de seara ;)) era pe la ora 7 soarele deja sclipea pe zapada inghetata, rezolv problema si inconjor refugiul ca sa vad si eu mai bine cum arata ca pe noapte nu am vazut mare lucru la exterior. De aici ai o priveliste frumoasa catre partea Estica a M. Lotrului si in departare spre rasarit se zaresc M. Fagaras. Frumoasa priveliste, fac cateva poze si incepe lumea sa se dezmorteasca pe langa refugiu. Tibi si Catalina decid sa porneasca la drum mai repede deoarece voiau sa prinda din Paltinis un autobuz care pleca in jur de ora 13.30, deci ei nu mai zabovesc mult si ne luam ramas bun si drum bun! Noi mai ramanem, mancam, mai intrebam despre traseul pe care trebuia sa ajungem la Paltinis, pe unde s-o luam, etc.
Creasta estica a Cindrelului
In jur de ora 10 plec si eu cu Cipri, pe traseul ce duce la Canaia dinspre Paltinis si ne fixam ca prim punct de reper vf. Rozdesti 1952 m care se vede in departare. Urcam usor prin dreapta vf. Niculesti si lasam in urma refugiul Canaia pana ce ajungem in pasul Serbanei. O urcare usoara si placuta apoi incet dar sigur ne apropiem de vf. Rozdesti. De aici avem zic eu cea mai frumoasa priveliste din tura: M Lotrului cu vf. Steflesti, Contu Mare, Blidaru Mare si Negovanu Mare, M Cindrel cu vf. Cindrel, Niculesti si Batrana si M. Fagaras unde disting destul de usor vf. Negoiu. 
Cipri... fa te rog si mie o poza!
Din vf. Rozdesti coboram si apoi urcam spre Batrana unde hotaram sa ocolim varful prin stanga spre Poiana Gaujoara iar de aici spre cantonul Muncel pe langa pepiniera si de acolo coboram pe drum pana la Paltinis.
Statiunea Paltinis
Ajungem la Paltinis pe la ora 14.30 si ne bagam repede la un restaurant pt. o scurta analiza a traseului, nu inainte de a sorbi o bere si o ciorba fierbinte. Tot aici ne cunoastem cu o persoana (singura din restaurant) care era din Sebes si la un moment dat ne intreaba ca unde vrem sa ajungem? Omul potrivit la locul potrivit, ne duce pana in Sebes si de aici eram ca si ajunsi acasa, puteam sa mergem si pe jos 15 km ca doar eram antrenati.

In concluzie:
-         am prins o vreme super buna, putin cam cald dar macar nu am avut ceata, viscol, ninsoare;
-         la ture mai lungi tre sa ai o conditie fizica corespunzatoare si echipament adecvat;
-         am facut cca 32 km, cu o medie de cca 2h si ceva/km;
-         am urcat de la cota 1270 m pana la 2244 m, cca 1 km diferenta de nivel;
-         mare atentie la greutatea pe care tre s-o cari in spate;
-         cand cobori pe schiuri o portiune mai lunga cu o panta accentuata, blocheaza legaturile ca altfel risti sa o iei in freza;
-         daca pleci pe un traseu mai lung este bine sa pleci cat se poate de dimineata.

*Mai multe poze aici: https://picasaweb.google.com/remus.rasa/OasaCindrelPaltinis#

Multumesc pt. aceasta tura lui Cipri pt. ca el a insistat cel mai mult sa facem tura, Tibi m-a ajutat la greu si am facut la un moment dat schimb de rucsaci si Catalina m-a ajutat sa mananc slanina ca sa fie bagajul mai usor :)

luni, 31 ianuarie 2011

Partia lu’ Nuti!!!

Daca este week. si putina zapada, exista o singura varianta… schi J. Pentru ca aveam si alte probleme de rezolvat prin zona, alegem sa mergem la Arieseni, curiosi sa vedem cum este noua partie de schi Piatra Graitoare.
Telescaun
…ajungem sus la partie, lume multa si curioasa…oare cum este partia? cum se schiaza? cat costa urcarea? … ma amestec si eu printre ei, ma uit spre zona de imbarcare si surpriza…nu se sta la coada! mai sa fie, dar totusi la ce se inghesuie lumea aici??? stau si ma gandesc…o fi Nuti prin zona…? asta este!!! a venit sa taie panglica, ori sa ne explice cum sta treaba cu frunza J.
Ma pun si eu cuminte la coada poate primesc o imbratisare de la doamna ministru sau macar un autograf, stau cuminte si trag cu urechea la ce se discuta… nici vorba de Nuti, de fapt aici este coada la bilete… J daca nu este coada la imbarcare tre sa fie coada undeva doar suntem in romania.
Coada la casa de bilete
Ok, accept asta pt. ca sunt si ei la inceput si nu au decat o casa de bilete. Stau cca 20-25 min, cumpar un tichet cu 12 urcari si rapid ajung la telescaun care este de 4 locuri.
Tarife - erau afisate pe acea ghereta
Aici lucrurile se misca rapid, un politist comunitar in pantofi si cu o boneta subtire pe cap, inghetat de frig, sta si explica cum tre sa introduci acel tichet in aparat pt. ca poarta de access spre telescanu sa se deschida. Partea mai nasoala este ca acel tichet nu are o gaura ca sa-l poti agata ca si pe o cartela, asta in cazul in care ai acel dispozitiv, deci tre sa-l scoti mereu din buzunar sa-l introduci in acel aparat (risti sa-l pierzi). De remarcat faptul ca telescaunul si toata aparatura par a fi noi (are Nuti bani).
Zona imbarcare

Frunza lu' Nuti!
Ajungem sus intru-n timp relative scurt, facem niste poze si sarim scu schiurile in zapada. Ne propunem sa schiem pe toate cele 3 variante ca sa vedem ce si cum.
Pana aici am platit
Pana la jumatatea partiei se coboara pe acelasi traseu, unul f usor, aici cand o sa fie zapada moale cred ca tre sa dai din bete, apoi partia se imparte in trei, doua variante cu o coborare mai accentuata si a treia varianta este un drum destul de ingust dar usor de coborat.
Poza din telescaun
Partea de sus a partiei
De la jumatate in jos, pe toate cele 3 variante de coborare nu era zapada suficienta si schiurile au avut de suferit. Dezamagit de partie si de faptul ca nu m-am intalnit cu doamna ministru al turismului J, pun focile pe schiuri si o iau in sus prin padure spre vf. Piatra Graitoare.
Partea de sus, zona cea mai lina
Zona mai abrupta
Nu stiam exact traseul dar am studiat eu de acasa o harta si am zis ca tre sa ma descurc si fara GPS. Vad niste urme de schiuri la intrate in padure lasate de alti pasionati ai schiului de tura sau poate au fost si ei nemultumiti de partie.
Prin padure
Mai am putin si ajung
Ma tin dupa aceste urme pana ce ajung sus in creasta de unde am parte de o vizibilitate excelenta.
Ce se vede?
De aici pot admira vf. Bihor iar in departare disting destul de bine M. Cindrel si Sureanu iar mai la stanga in departare M Fagaras. Pana la urma multumirea cea mai mare vine tot de la schiul de tura.
vf. Bihor
M. Fagaras
Departe...
Putin mai la stanga
Acu referitor la partie, facand abstractie de faptul ca nu este zapada suficienta, ce nu mi-a placut:
-         gradul de dificultate al partiei - unul f usor in prima jumatate si apoi unul mai dificil cred ca nemultumeste atat pe incepatori cat si pe cei mai avansati;
-         daca tot s-au alocat bani de la Guvern, cred ca se putea alege o alta locatie mult mai buna;
Ca si parti pozitive:
-         instalatia de transport pe cablu;
-         partia este bine nivelata chiar si pe portiunea mai inclinata;
-         sistemul de iluminat al partiei este bun.

Concluzia..., ne vedem la Sureanu!

miercuri, 26 ianuarie 2011

Schi de tura Alba Iulia - Dealul Mamut

Alba Iulia 25 ian. 2011, ora 13 ... conversatie pe messenger:
……………
Ciprian: ce faci? ai vazut cum arata padurea pe Mamut?
Remus: de la mine din birou nu se prea vede…
Ciprian: arata super, e plin de zapada
Remus: ne bagam la o tura? ;))
Ciprian: eu as mai avea de munca dar mergem, ne bagam

…si uite asa inchidem calculatoarele, lasam munca de birou ca nu-i de noi J, luam echipamentul de schi si in 20 min suntem la marginea orasului pregatiti de o tura pe schiuri prin frumoasa padure de stejari a Dealului Mamut.
Google maps
Pentru cei care nu cunosc zona, Dealul Mamut se afla in partea vestica a mun. Alba Iulia si are o altitudine maxima de 765 m (aceasta fiind si tinta noastra).
Nu puteam rata o asemenea zapada, cine stie cand o sa ne mai intalnim cu o astfel de ocazie.
Ajungem cu masina pana la marginea orasului, unde ne echipam cu toate cele si incepem sa urcam lasand in urma pentru cateva ore orasul, problemele cotidiene si munca de birou J.
Privind in urma
Ne indepartam de oras si in maxim 10 min intram in padurea plina de zapada.
Liziera padurii
Telefonul mai suna din cand in cand amintindu-ne ca suntem in mijlocul zilei si ca trebuia sa fim la munca dar odata ce inaintam in padure pierdem si semnalul, asa ca scapam de stresul telefonului.
Prin padure
Cipri era fixat pe o piesa mai veche pe care o fredona obsesiv, Pentru inimi – Suie Paparude http://www.youtube.com/watch?v=1OQVbCqHsJw , o piesa care ne bine dispune si parca ne da energia necesara.
Carare prin padure

Soare si zapada
Urcusul nu este unul foarte solicitant, urcam usor si admiram padurea de stejari iar din cand in cand vantul misca crengile copacilor pline de zapada si le scutura peste noi.
Prin zapada
La un moment dat ce sa vezi, o caprioara trece prin fata noastra si dispare repede in padure, ne oprim din mers, acordam prioritate de trecere, o salutam si ne vedem de drum. Din cand in cand ne mai oprim sa ne tragem sufletul, mai facem cate o poza si da-i bataie.
Ace inghetate de pin
Nu mai avem mult pana sus
Aproape de varf, urcusul devine mai greu dar nu mai facem mult si ajungem la finish intr-o poiana de unde avem o priveliste frumoasa spre M. Trascau.
Sus fac o poza si surpriza … change the battery!. Asta este, mai face Cipri cateva poze, admiram peisajul si apoi ne pregatim de coborare pt ca sus cam targea “tugul” si era destul de rece.
Cativa pini incarcati cu zapada
Sus pe Mamut
La vale, boerie nenica, mai dam pe ici pe colo din bete dar este super! 
Si uite asa am facut-o si pe asta, am fugit de la munca ca sa mergem la o tura pe munte, concluzia... nu puteam rata o asa ocazie J

miercuri, 19 ianuarie 2011

SCHI DE TURA!!!

Schi de tura in zona Sureanu-Cindrel


Pentru cei pasionati si interesati, lasati un mesaj la comment