news!!!
Vand clapari diferite marimi si modele, inclusiv o pereche pt. schi de tura.

joi, 21 octombrie 2010

Statiunea Vidra – visul ultimilor ani de comunism este acum o realitate dezolantă.

Statiunea Vidra – o gasiti pe DN 7A la o altitudine de cca 1300 m, in zona lacului Vidra, strajuita la Nord de M. Lotrului iar la Sud de M. Latoritei. Aici se poate ajunge pe doua rute principale: DN7A sau pe DN 67C .
Harta turistica
Caracteristicile principale ale acestei statiuni este zona montanã, recomandatã atât în sezonul rece, propice practicãrii sporturilor de iarnã cât si în cel cald cand se pot face trasee montane prin Muntii Parangului, Lotrului sau Capatanii cu un peisaj si resurse naturale deosebite.
Zona hoteliera
Da, acesta este locul ... statiunea unde Ceauşescu voia să organizeze olimpiada de iarnă, zona a ajuns o ruină, în timp ce sindicatele, care au în administrare unităţile de cazare se ceartă prin tribunale cu reprezentanţii Primăriei Voineasa pe cele 24 de hectare de teren pe care se întinde staţiunea montană din Vâlcea.
Vedere de ansamblu
Declinul staţiunii Vidra a început după 1990, când au fost sistate investiţiile la un hotel de 400 de locuri care aparţine CNSLR Frăţia. De altfel, această confederaţie sindicală deţine cel mai mare procent din staţiune, 38 la sută. Toate hotelurile şi vilele sunt închise, cu excepţia a câtorva viluţe administrate de  SIND România din Băile Olăneşti, dar care nu pot oferi mai mult de 20 de camere.
Aici a functionat un telescaun si o partie de schi
În urmă cu câţiva ani, cele 24 de hectare de teren ale staţiunii au fost retrocedate de Comisia Locală de Fond Funciar din Voineasa unei obşti din localitate. Reprezentanţii celor patru confederaţii sindicale, care au în administrare unităţile de cazare din staţiune, au considerat că cei din comisia locală şi cea judeţeană de fond funciar au făcut un abuz când au validat suprafaţa respectivă pentru obştea Berceşti – Vlădoi şi au intentat proces Primăriei din Voineasa pentru a-şi recupera patrimoniul.
Istorie
Situaţia fiind incertă, nimeni nu a mai făcut vreo investiţie în zonă, astfel că hotelurile, construite aici pe amplasamente de vis sunt astăzi abandonate şi ruinate. Geamuri sparte, uşi rupte, pereţi crăpaţi, lacăte la uşi, toate stârnesc frustrarea turiştilor care, deşi sunt atraşi de peisajele mirifice, cu greu se încumetă să rămână să doarmă sub cerul liber. 
"Bine ati venit la ...hotel"
Dupa 20 ani de santaj, minciuna, acuzatii, interese meschine si normal coruptie, Ministerul Turismului a aprobat finanţarea primei pârtii de schi - Mioarele - din staţiunea Vidra, care face parte dintr-un amplu proiect de turism.
Asa a inceput si Ceausescu cu proiecte
Ce ne spun autoritatile: proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de agrement în staţiunea turistică Voineasa" începe să prindă contur. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a aprobat alocarea a 20 de milioane de euro, în 2010, pentru demararea lucrărilor. „Suntem prinşi cu 20 de milioane de euro. În prezent, se lucrează la documentaţia tehnică, urmează licitaţia, iar lucrările sunt programate să înceapă cel târziu în această toamnă", a declarat Ion Stanciu, purtătorul de câvânt al Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea. Proiectul a fost realizat de Direcţia de Programe Externe din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, împreună cu primăria Voineasa. Pentru ca proiectul să se poată realiza mai mulţi oameni din comunele Voineasa şi Vaideeni care erau proprietari de terenuri au donat gratuit pământurile pentru realizarea pârtiilor de schi.
Proiect
Potrivit primarului staţiunii Voineasa, Gheorghe Dobrin, domeniul schiabil ‘Mioarele – Obârşia Lotrului’, una dintre cele mai mari investiţii în turism, a obţinut avizul de mediu şi se doreşte finalizarea acestuia cât mai repede.

Ce sa zic, in Romania speranta moare ultima, sincer cred in potentialul deosebit al zonei pentru realizarea unei mari statiuni montane pentru practicarea sporturilor de iarna, de fapt un pol principal de unde pe o raza de maxim 80-90 km poti sa ajungi la schi in Paltinis, Sureanu, Ranca, Parang si Straja. Un mare avantaj al zonei este faptul ca aici se intersecteaza  doua drumuri nationale, zona este accesibila din doua directii principale de la Nord spre Sud prin DN67 C iar de la Est la Vest prin DN 7A si leaga turistic 5 judete: Vâlcea, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Gorj
Zona Lacul Vidra si imprejurimi - Vara
Strategic este f bine amplasata, la o altitudine de cca 1300m, iar de aici poti sa urci cu domeniul schiabil pe versantul nordic al Muntilor Latoritei pana la o altitudine de 2000 m. Sa nu uitam de Lacul Vidra care poate fi valorificat turistic atat iarna cat si vara. Iata doar cateva elementa principale dar esentiale care pot duce la o dezvoltare sanatoasa a zonei.
Din pacate aici locul este inca bantuit de umbra comunismului...





4 comentarii:

  1. da nu vreau sa se dezvolte zona. imi aplce asa cum e. te duci te plimbi prin padurile alea de molid care devin tot mai rare, mananaci un mic, bei o berica si faci nani in cort. fara tarani [care in ultima vreme au cam inceput sa apara] si in liniste si nepoluare etc. chiar e super cum e asa. e un loc mirific inca neatins 100%. chiar vrei sa se dezvolte, sa mergi iarna sa stai la coada cu masina 3h pana ajungi si dupa sa stai 5 ani sa prinzi un loc de parcare? si sa vezi mii de tarabe cu "chiciuri" si mii de turisti care arunca si fac jeg k deh asta i tara. si hotelurile la incalzire ce os a foloseasca? lemne. de unde? de acolo. eu de 3 ani vara imi fac asa o mini vacanta cu cortul acolo si crede-ma de la an la an se vede ca se distruge tot mai mult. tot mai multe taieturi etc. anul asta taiau aia cu drujba pana la 2 noaptea zici k i grabea cineva. in fine. nu vreau dezvoltare, vreau un colt de natura cat mai neatins. si cred ca asta e parerea tuturor. s-au saturat toti sa stea ca sardinele cum e pe valea prahovei, ranca, straja etc. am fost in toate si e super najpa.

    RăspundețiȘtergere
  2. comentariul tau ma lasa rece.Auzi tu..un mic si o bere si imi spui ca nu lasi mizerie.."k deh asta i tara".CU CORTUL LA UN MIC SI O BERE TE POTI DUCE IN PARCURILE DIN IMPREJURUL ORASELOR SAU IN PADURILE DIN APROPIERE NU PE MUNTE...mai facut sa am o flatulatie gandind din perspectiva ta....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. lasa nu va mai certati, se pare ca in curand vom schi in zona!

      Ștergere
    2. dac[ chiar s eva finaliza acest proiect chiar va fi cea mai mare realizare a romaniei din acest punct de vedere si chiar e timpul sa se m ai faca ceva si in tara asta sa avem cu ce ne mandri nu sa ne fie rusine cu ruine

      Ștergere